fbpx

Az Influencer marketing története és fejlődése

Kedves közösségi média menedzser és márkatulajdonos! Gondolkoztál már azon, hogy az influencer marketing hogyan vált az egyik legdinamikusabban fejlődő marketingstratégiává? Nézzük meg együtt, hogyan kezdődött és hova jutott el ez a jelenség!

A kezdetek
Az influencer marketing gyökerei a hagyományos híresség-endorszmentekig (bevonás/hozzájárulás) nyúlnak vissza. Emlékezz csak a Coca-Cola és a híres filmcsillagok, mint Mikulás vagy Hilda Clarkkal közös közötti korai együttműködésekre az 1930-as években! Ez volt az első lépés az influencer marketing felé: hírességek használata a márkák népszerűsítésére. (Bizony a Mikulás is csak azért van pirosban, mert a Coca-Cola volt az első, aki marketing célokra használta őt.)

A digitális váltás
Az internet megjelenésével és a közösségi média térhódításával a hagyományos híresség-endorsementek átalakultak. Bloggerek, vloggerek és Instagram-hírességek váltak az új influencerek generációjává. Egy klasszikus példa a YouTube-on megjelenő első beauty vlogger, Zoella, aki már 2009-ben elkezdte formálni ezt a területet.

Mérföldkövek
2010-ben az Instagram elindításával új korszak kezdődött. Az influencerek szerepe még inkább kiemelkedővé vált, miközben a közösségi média platformok, mint a Snapchat és TikTok, tovább bővítették a lehetőségeket. 2014-ben az influencer marketing ágazat elérte az 1 milliárd dolláros mérföldkövet, ami megmutatta a terület pénzügyi potenciálját.

Technológiai fejlődés hatása
Az AI és a big data lehetővé tették, hogy pontosabban célozzuk meg a közönséget, és mérjük a kampányok hatékonyságát. Egy jó példa erre a Revolve divatmárka, amely az adatvezérelt influencer stratégiájával hatalmas sikerre tett szert.

Az influencer marketing ma már elengedhetetlen része a modern marketingnek. Ahogy a technológia fejlődik, úgy alakulnak át az influencerekkel való együttműködések is.

Mint márkatulajdonos vagy médiamenedzser, kiemelt figyelmet kell fordítanod erre a területre, hogy a márka releváns és hatékony maradjon a digitális világban.

Az Influencer marketing jelentősége és hatása

Gondolkodtál már azon, hogy miért is olyan fontos az influencer marketing a modern üzleti világban? Nézzük meg, hogyan befolyásolja ez a stratégia a fogyasztói döntéseket és hogyan alakíthatja át a márkád megítélését.

A fogyasztói döntések befolyásolása
Az influencer marketing ereje abban rejlik, hogy hiteles és személyre szabott üzenetet közvetít. A fogyasztók ma már nem csak a termékek minőségét és árát nézik, hanem az értékeket és a történeteket, amiket a márkák képviselnek. Egy influencer, aki hitelesen képvisel egy márkát, nagyobb bizalmat és elköteleződést képes kialakítani a követői körében. Például egy ismert fitness influencer, aki egy sportmárkát ajánl, hitelesen képviselheti a terméket és inspirálhatja a követőit az egészséges életmódra.

Sikertörténetek és tanulságok
Vegyünk egy valós példát: a Daniel Wellington óramárka. A cég influencer marketing stratégiája arra épült, hogy közepes és kisebb méretű influencerekkel dolgoztak együtt, akik viszont hitelesen képviselték a márkát. Az eredmény? A márkaismeret jelentős növekedése és a termékek iránti kereslet megugrása. Ez mutatja, hogy nem mindig a legnagyobb influencerekkel való együttműködés a legmeghatározóbb.

Kihívások és kritikák
Az influencer marketing nem mentes a kihívásoktól és kritikáktól sem. A legnagyobb kihívás talán az, hogy megtaláljuk a hitelességet és valódiságot a tengernyi tartalom között. Fontos, hogy olyan influencereket válasszunk, akik valóban illeszkednek a márka értékeihez és képesek hitelesen képviselni azt. Egy rosszul megválasztott influencer nem csak hogy nem hozza a várt eredményt, de akár árthat is a márka hírnevének.

A hosszútávú hatások
Az influencer marketing nem csak rövid távú eladásnövelő hatással bír, hanem hosszú távon is építheti a márka értékét. Egy jól megtervezett influencer kampány hozzájárulhat a márkaismertség növekedéséhez, a vásárlói lojalitás erősítéséhez és az új piacok meghódításához.

Az influencer marketing és a márkaépítés
Az influencer marketing nem csak az eladásokat befolyásolja, hanem a márkaépítés alapvető eszközévé vált. Egy jól megválasztott influencer képes hozzájárulni a márka identitásának és értékeinek kommunikálásához. Például a Nike együttműködése az atlétával, Serena Williams-szel nem csak termékeket promóz, hanem az erő, kitartás és inspiráció üzenetét is közvetíti.

A vásárlói elköteleződés növelése
Az influencer marketing segítségével jelentősen növelhető a vásárlói elköteleződés. Az influencerek képesek interaktív, kétirányú kommunikációt folytatni a közönségükkel, ami erősíti a márka és a fogyasztó közötti kapcsolatot. Egy jó példa erre a GoPro, amely influencereket és felhasználókat bátorít arra, hogy osztsanak meg lenyűgöző, saját készítésű videókat, így erősítve a márka közösségi jelenlétét. (UGC – user generated content)

Digitális Marketing és ROI
Az influencer marketing egyre fontosabb részét képezi a digitális marketing stratégiának. Egy jól megtervezett influencer kampány jelentős ROI-t (Return on Investment) hozhat. A kulcs a célzott, releváns influencerek kiválasztása, akik elérhetik és meggyőzhetik a kívánt közönséget. A márkák méréseket és elemzéseket használhatnak, hogy nyomon kövessék a kampányok hatékonyságát és optimalizálják a jövőbeli stratégiáikat.

Etikai és átláthatósági kérdések
Az influencer marketing területén az etikai és átláthatósági kérdések is fontosak. A márkáknak és influencereknek egyaránt tisztában kell lenniük a reklámozási szabályokkal, beleértve a #szponzoráció vagy #reklám használatát a támogatott tartalmaknál. Az átláthatóság növeli a márkák hitelességét és erősíti a fogyasztói bizalmat.

Jövőkép és lehetőségek
Az influencer marketing folyamatosan fejlődik, és új platformok, trendek jelennek meg, amelyek új lehetőségeket nyitnak meg a márkák számára. A jövőben várhatóan még nagyobb szerepet kapnak a mikro- és nano-influencerek, akik szűkebb, de elkötelezettebb közönséget érnek el. Ezenkívül az AI és a virtuális valóság (VR) technológiák új dimenziókat nyithatnak meg az influencer marketingben.

Az influencer marketing nem csupán egy átmeneti trend, hanem egy mélyrehatóan befolyásoló stratégia, amely képes átalakítani a márkák és a fogyasztók közötti kapcsolatot. Mint márkatulajdonos vagy közösségi média menedzser, a te feladatod megérteni ennek a dinamikus területnek a jelentőségét és kiaknázni annak potenciálját a márkád számára.

Influencer kategóriák és jellemzőik

Az influencer marketing világában az egyik legfontosabb döntés az influencer kiválasztása.

De tudtad, hogy az influencerek több különböző kategóriába sorolhatók? Most megismerkedhetsz a különböző influencer kategóriákkal, jellemzőikkel, és azzal, hogy melyik típus milyen kampányokhoz illik a legjobban.

Nano-Influencerek

 • Definíció: Általában kevesebb, mint 10,000 követőjük van.
 • Előnyök: Nagyon magas elköteleződés és hitelesség, szoros kapcsolat a közönséggel.
 • Ideális használat: Lokális vagy nagyon specifikus célközönség megszólítása, személyre szabott üzenetek közvetítése.
 • Példa: Egy helyi étterem nano-influencerrel dolgozik együtt, hogy elérje a közösségi médiában a helyi lakosokat.

Mikro-Influencerek

 • Definíció: 10,000 – 100,000 követő közöttiek.
 • Előnyök: Magas elköteleződés, speciális közönség, hiteles kapcsolat.
 • Ideális használat: Specifikus célközönség elérése, autentikus márkaközvetítés.
 • Példa: Egy közepes méretű beauty márka mikro-influencert választ egy új termék promóciójához, mivel az influencer híres a szépségápolási tippekért.

Makro-Influencerek

 • Definíció: 100,000 – 1 millió közötti követőszám.
 • Előnyök: Nagyobb elérés, széles közönség, professzionális tartalom.
 • Ideális használat: Márkaismertség növelése, nagyobb kampányok.
 • Példa: Egy nemzetközi divatmárka makro-influencert alkalmaz egy új kollekció népszerűsítésére, hogy maximalizálja az elérést.

Giga-Influencerek

 • Definíció: 1 millió feletti követőszám.
 • Előnyök: Óriási elérés, nemzetközi közönség, magas brand érték.
 • Ideális használat: Globális kampányok, nagyszabású márkakommunikáció.
 • Példa: Egy nagy technológiai vállalat giga-influencerrel dolgozik együtt, hogy globális szinten promózza az új okostelefonját.

A kategóriák jellemzői és választási kritériumok

Minden influencer kategóriának megvannak a maga előnyei és hátrányai. A legfontosabb, hogy olyan influencert válassz, aki illeszkedik a márka értékeihez és céljaihoz. Az influencer kiválasztása kulcsfontosságú lépés az influencer marketing stratégiád sikerességében.

 • Célközönség: Milyen közönséget szeretnél elérni?
 • Kampány céljai: Márkaismertség növelése, termékpromóció, vagy specifikus közönség megszólítása?
 • Büdzsé: Mennyit szánsz az influencer marketingre?
 • Márka illeszkedés: Mennyire passzol az influencer a márka értékeihez és üzenetéhez?

Együttműködések és jogi megfontolások az influencer marketingben

Az influencer marketing világában az együttműködések kialakítása és a jogi keretek betartása kulcsfontosságú. Különös figyelmet kell fordítani a magyar jogszabályokra és az egyes platformok sajátosságaira, mint például a LinkedIn, Instagram, TikTok és Pinterest. Nézzük meg, mire kell odafigyelned!

Az együttműködések lépései
Az együttműködés kialakítása során fontos a célkitűzések, elvárások tisztázása és a megfelelő influencer kiválasztása. Ezt követően szerződést kell kötni, amely rögzíti a felek jogait és kötelezettségeit. Magyarországon a szerződésnek meg kell felelnie a Ptk.-ban foglaltaknak, valamint az online reklámozásra vonatkozó jogszabályoknak.

Jogi kérdések és magyar szabályozás
Magyarországon a GVH (Gazdasági Versenyhivatal) figyelemmel kíséri az influencer marketing tevékenységeket, különös tekintettel a fogyasztói megtévesztésre. Fontos, hogy az influencerek világosan jelöljék, ha valamit reklám céljából posztolnak. Ahogy fentebb is írtuk, a „Reklám” vagy „Szponzorált tartalom” megjelölések használata elengedhetetlen.

Platformok sajátosságai

 • LinkedIn: Ez a platform elsősorban szakmai kapcsolatokra és tartalmakra összpontosít. Itt a hitelesség és szakmai relevancia a legfontosabb. Az együttműködések általában B2B (üzleti) jellegűek.
 • Instagram: Az Instagramon nagy hangsúlyt kap a vizuális tartalom. Itt a #ad vagy #sponsored használata szükséges a reklámoknál. Az influencer marketing itt a legelterjedtebb.
 • TikTok: A TikTok egy dinamikus és fiatal közönséget elérő platform. Az itt zajló együttműködések gyakran kreatívabbak és szórakoztatóbbak.
 • Pinterest: A Pinteresten is van lehetőség influencer marketingre, különösen a DIY, lakberendezési és divat területeken. Itt a vizuális tartalom és a „pin-ek” révén történik az influencerek bevonása.

Etikai megfontolások
Az etikai szempontokat sem szabad figyelmen kívül hagyni. A hitelesség és átláthatóság megőrzése elengedhetetlen a márka hosszú távú sikeréhez. Az influencereknek és márkáknak egyaránt felelősséget kell vállalniuk azért, hogy az együttműködések átláthatóak és etikusak legyenek.

Reklámszabályozás és átláthatóság
A magyar jogszabályoknak megfelelően az influencer marketingnek is átláthatónak és egyértelműnek kell lennie. A GVH előírásai szerint minden reklámot egyértelműen meg kell jelölni, elkerülve a fogyasztói megtévesztést. Ez különösen fontos olyan platformokon, mint az Instagram és a TikTok, ahol a határvonal a személyes és a reklám tartalmak között gyakran elmosódik.

Szerződések és megállapodások
A sikeres együttműködés alapja egy jól megfogalmazott szerződés. Ebben részletezni kell az együttműködés feltételeit, kötelezettségeket, a tartalom típusát és gyakoriságát, valamint a jogi követelményeket. Fontos, hogy a szerződés tartalmazza a szerzői jogokkal és adatvédelemmel kapcsolatos rendelkezéseket is, összhangban a GDPR előírásaival.

Platformspecifikus jogi szempontok

 • LinkedIn: Itt a szakmai tartalmak és hitelesség dominálnak. Ügyelj arra, hogy az együttműködések szakmai etikának megfelelően zajlanak.
 • Instagram: Az Instagramon kötelező a reklámok egyértelmű jelölése, például a #ad vagy #sponsored hashtag használatával.
 • TikTok: A TikTok fiatalabb közönségének köszönhetően különös figyelmet kell fordítani a célzott tartalmak korhatár-sensitivitására.
 • Pinterest: A Pinteresten a „Promoted Pins” lehetőségeket kínál a márkáknak, de itt is fontos a reklámok egyértelmű jelölése.

Etikai és átláthatósági praktikák

 • Közönség Tájékoztatása: Mindig tájékoztasd a közönséget, ha egy poszt reklámot tartalmaz.
 • Hitelesség: Válassz olyan influencereket, akik valóban illeszkednek a márka értékeihez és stílusához.
 • Mérés és elemzés: Kövesd nyomon az együttműködések hatékonyságát, hogy hosszú távon javíthass a stratégiákon.

Az influencer marketing együttműködések és jogi megfontolások terén a hitelesség, átláthatóság és a jogi előírások betartása kulcsfontosságú. Minden platformnak megvannak a maga szabályai és sajátosságai, amelyeket figyelembe kell venni az együttműködések kialakításakor. Egy jól megtervezett és jogilag megalapozott influencer marketing kampány nemcsak hogy növeli a márka láthatóságát és elismertségét, hanem hosszú távú sikerhez is vezethet.

Döntéshozatali útmutató az influencer marketing együttműködésekhez

Az influencer marketing világában a legnehezebb döntések egyike az, hogy mikor és kinek érdemes milyen együttműködésben részt venni. Ebben a részben konkrét példákkal és gyakorlati tanácsokkal segítek abban, hogy hatékony döntéseket hozz ezen a területen.

Pozitív Példák

 1. Gymshark és Mikro-Influencerek: A Gymshark sportruházati márka sikeresen építette fel népszerűségét mikro-influencerekkel való együttműködés révén. Azáltal, hogy olyan fitness influencereket választottak, akik valóban használták és szerették a termékeiket, hiteles és erős közösségi jelenlétet alakítottak ki.
 2. Daniel Wellington: A Daniel Wellington óramárka egyedülálló módon használta az influencer marketinget. Olyan influencereket választottak, akiknek stílusa és közönsége illeszkedett a márka elegáns és minimalista képéhez. Az eredmény? Egy globálisan felismerhető márka gyors növekedése.

Negatív Példák

 1. Fyre Festival: A Fyre Festival egy példa arra, hogy az influencer marketing is félremehet, ha nincs mögötte valódi érték. A fesztivál szervezői nagyszabású influencer kampányt indítottak, de a rendezvény maga katasztrófába fulladt, ami hatalmas PR-károkat okozott.
 2. Kendall Jenner és a Pepsi Reklám: Kendall Jenner részvétele a Pepsi „Join the Conversation” reklámban egy példa arra, hogy egy nem megfelelően átgondolt influencer együttműködés hogyan válhat ellentétes hatásúvá. A reklámot kritizálták a társadalmi kérdések felületes kezeléséért, ami negatív hatással volt mind a márkára, mind az influencerre.

Magyar influenszer ügynökségek

Az influenszer marketing külön iparággá nőtte ki magát ezért javaslom, hogy ha több, nagyobb influenszert szeretnél elérni vagy ügyfeled költségvetése megengedheti, akkor együttműködésben keresd fel az alábbi ügynökségek valamelyikét:

 1. TRND
 2. STAR NETWORK
 3. Post for rent
 4. Social Guru
Scroll to Top